7 Graudu pārslu biezputra ar ievārījumu
Tēja
Arbūzs
Biešu zupa
Maize
Griķi
Maltās gaļas mērce
Tomāti
Sulu dzēriens
Plātsmaize ar āboliem
Piens
Cūkgaļas cīsiņi
Saldskābmaize ar sviestu
Kakao dzēriens
Kartupeļu biezenis
Cepta zivs fileja
Biešu un ķiploku salāti
Rīsu krēms ar ķīseli
Pērļu grūbu piena zupa
Cepumi
Cepta siera maize
Kakao dzēriens
Auglis
Skābu kāpostu zupa
Maize
Vārīti kartupeļi
Gulašs
Ķīnas kāpostu salāti ar puravu un krējumu
Paniņas
Sviestmaize ar gaļas pastēti
Kafija
Omlete
Saldskābmaize ar sviestu
Kakao dzēriens
Tomātu zupa
Maize
Cūkgaļas plovs
Gurķu un tomātu salāti
Ābolu kompots
Auzu pārslu piena zupa
Cepumi
Rīsu pārslu biezputra ar ievārījumu
Tēja ar citronu
Auglis
Dārzeņu sautējums ar gaļu
Maize
Kakao krēms ar ķīseli
Biezpiens ar skābu krējumu
Saldskābmaize ar sviestu
Kafija
Makaroni ar malto gaļu
Marinēts gurķis
Saldskābmaize
Uzpūtenis ar pienu
Dārzeņu zupa
Saldskābmaize
Saldā biezpiena masa ar ķīseli
Kartupeļu biezenis
Kotlete
Salāti
Kompots
Pupiņu zupa
Saldskābmaize
Piena ķīselis
Kartupeļi
Cūkgaļas mērce
Saldskābmaize
Kompots
Vēlamies Jūs iepazīstināt ar informāciju, kas saistīta ar ēdināšanu.
1.-4. klasei ir valsts apmaksātas brīvpusdienas.
5.- 9. klasei ir Madonas novada pašvaldības apmaksātas brīvpusdienas.
1.-4. klašu skolēnu ēdināšana ir pirmajā maiņā plkst. 11:40,
5. – 9. klašu skolēnu ēdināšana ir otrajā maiņā plkst.12:40.
Pusdienu ēdienkartes pieejamas Kalsnavas pamatskolas mājas lapā, kā arī uz vietas skolas ēdnīcā.
Produktu piegādes aizkavēšanās gadījumā ēdienkarte var tikt mainīta:
Skolēna ēdienkartes galvenais rādītājs ir atbilstība veselīga uztura principiem.
Spēkā ir Ministru kabineta noteikumi Nr.172, kas nosaka konkrētas prasības uztura normām. Tās ierobežo gan neveselīgu produktu, gan arī sāls un garšas pastiprinātāju izmantošanu bērnu ēdināšanā.
Īsumā:
pusdienu ēdienkartē obligāti jāiekļauj otrais ēdiens un zupa vai deserts;
skolēnu uzturā nav atļauts ietvert frī kartupeļus, kartupeļu kroketes un citus eļļā vārītus pārtikas produktus;
pasniedzot ēdienu, piedevu veidā ēdienkartē neiekļauj majonēzi, kečupu, tomātu mērci, krējuma izstrādājumus;
desu izstrādājumus, žāvētus, kūpinātus, sālītus gaļas un zivju produktus, kā arī rūpnieciski ražotus pelmeņus, kotletes, frikadeles, zivju pirkstiņus skolēnu uzturā iekļauj ne biežāk kā vienu reizi nedēļā un tikai tad, ja tie atbilst noteiktām prasībām.
Vēlamies pievērst uzmanību produktiem, kuri var izraisīt alerģiju vai nepanesamību. Gadījumā, ja Jūsu bērnam ir novēroti alerģiski simptomi lietojot kādu no šiem produktiem, lūdzam ziņot ēdnīcas vadītājai, lai kopīgi risinātu šo jautājumu.
Pārtikas produkti un to grupas, kas izraisa alerģiju vai nepanesamību:
graudaugu produkti, kas satur lipekli (kvieši, rudzi, mieži, speltas kvieši, tritikāle vai to hibridizētie celmi);
vēžveidīgie un to produkti;
olas un to produkti;
zivis un to produkti;
zemesrieksti un to produkti;
sojas pupas un to produkti;
piens un tā produkti;
rieksti (lazdu rieksti, mandeles, valrieksti, indijas rieksti, pekanrieksti, brazīlijas rieksti, makadamijas rieksti, pistācijas rieksti);
selerijas un to produkti;
sinepes un to produkti;
sezama sēklas un to produkti;
lupīna un tās produkti;
gliemji un to produkti.
LR Zemkopības ministrija īsteno ES programmu “Skolas apgāde ar augļiem, dārzeņiem un pienu”, kuras mērķis ir veicināt svaigu augļu, dārzeņu un piena patēriņu skolēnu vidū, sekmēt skolēnu pareizas un veselīgas ēšanas paradumus, sniegt ieguldījumu cīņā ar aptaukošanos.
Programmā iesaistītajās skolās skolēniem tiek izdalīti augļi, dārzeņi un piens saskaņā ar skolas apgādes tiesībām. Programmas ietvaros izveidota vienota informatīvās bāzes platforma internetā – www.piensaugliskolai.lv
Programma “Piens un augļi skolai’’ nosacījumi paredz, ka svaigus augļus (ābolus, bumbierus, dzērvenes), dārzeņus (burkānus, kāļus, kolrābjus, kāpostus, ķirbjus) vai šo produktu asorti, kā arī pasterizētu pienu bez piedevām mācību gada izdales periodā trīs reizes nedēļā bez maksas var saņemt bērni 1.-9. klasē.
AS “Lazdonas piensaimnieks’’ par piena piegādi.
Par veselīgu uztura paradumu veicināšanu bērniem
Veselīgs dzīvesveids ir viens no būtiskākajiem aspektiem veselības saglabāšanā un veicināšanā. Tāpat svarīga veselīga dzīvesveida sastāvdaļa ir veselīgs uzturs, kas ir īpaši nozīmīgs bērniem un pusaudžiem. Ar uzturu bērns uzņem nepieciešamo enerģiju un uzturvielas – olbaltumvielas, taukus, ogļhidrātus, kā arī vitamīnus un minerālvielas. Vienlaikus neveselīgi pārtikas produkti – pārāk saldi, sāļi vai trekni, veicina liekā svara attīstību un ilgtermiņā izraisa dažādas neinfekcijas slimības, tostarp otrā tipa cukura diabētu, vēzi, infarktu un citas sirds un asinsvadu slimības. Vēršam uzmanību, ka atbilstoši Bērnu antropometrisko parametru un skolu vides pētījuma datiem, 22,8% septiņgadīgu pirmklasnieku ir ar lieku ķermeņa masu un aptaukošanos. Tādējādi bērnu izglītošana par veselīgu uzturu, kā arī veselīgu paradumu veicināšana ikdienā, ir priekšnoteikums cilvēka veselībai mūža garumā.
Bērni pavada lielu daļu dienas izglītības iestādēs un tāpēc tām ir nozīmīga loma bērnu izglītošanā par veselīga dzīvesveida paradumiem. Bērni apgūst veselības jautājumus dažādos mācību priekšmetos, kā arī pavadot laiku izglītības iestādes vidē bērni apgūst veselīga dzīvesveida, tostarp veselīga uztura, pamatprincipus. Tāpēc izglītības iestādēs ikdienā un arī svētku reizēs būtu jāveido veselību veicinoša vide. Tomēr atsevišķās reizēs var veidoties situācijas, kad izglītības iestādēs bērniem tiek piedāvāti neveselīgi pārtikas produkti, tādējādi pamudinot tos našķēties dienas laikā. Tostarp, uzsākot šo mācību gadu, vairāki Latvijas uzņēmumi savās tīmekļa vietnēs un sociālo tīklu kontos publicēja informāciju, ka izglītojamiem pirmajā klasē ir dāvinājuši savus pārtikas produktus, t.sk. arī tādus pārtikas produktus, kas ir bagāti ar ogļhidrātiem un cukuriem, piemēram, baltmaize, želejas konfektes, biezpiena sieriņi. Vēršam uzmanību, ka pārtikas produktus ar augstu pievienoto cukura vai sāls daudzumu, kā arī produktus no augstākā labuma miltiem, tostarp smalkmaizītes, baltmaizi, būtu ieteicams lietot vien atsevišķās reizēs, izvērtējot kopējo dienā uzņemto enerģijas, ogļhidrātu un cukuru daudzumu. Piemēram, viens biezpiena sieriņš satur 10,6 g cukuru, kas ir 42% no Pasaules Veselības organizācijas rekomendācijās norādītā pieļaujamā cukuru daudzuma bērnu ikdienas uzturā. Atbilstoši Slimību profilakses un kontroles centra veselību ietekmējošo paradumu pētījuma datiem, vidēji katrs ceturtais skolēns vismaz reizi dienā ēd saldumus. Gadījumā, ja izglītības iestādē ir paredzēts pusdienās deserts, kā arī brokastīs, launagā vai pie vakariņām bērns uzturā lieto produktus ar pievienoto cukuru, tad kopā ar izglītības iestādē piedāvāto našķi, var tikt pārsniegts diennaktī pieļaujamais pievienoto cukuru daudzums bērnu ēdienkartē. Papildus Veselīga uztura ieteikumos bērniem no 2 līdz 10 gadu vecumam tiek uzsvērts, ka saldumus un citus našķus nevajadzētu izmantot kā balvu par labiem sasniegumiem vai kā mierinājumu. To vietā veselīgajās uzkodās ieteicams izvēlēties augļus vai ogas ar biezpiedevu jogurtu, svaigus dārzeņus, žāvētus augļus, pilngraudu maizi, sieru, piena produktus bez pievienota cukura.
Tādējādi, lai veicinātu veselīgu vidi izglītības iestādēs, kā arī veselīgus uztura paradumus bērniem, aicinām izvērtēt atbalstāmās iniciatīvas izglītības iestādēs ikdienā un svētku reizēs. Tāpat aicinām izglītības iestādes izvērtēt pārtikas ražotāju piedāvātās dāvanas un lūgt bērniem nodrošināt pēc iespējas veselīgākas alternatīvas. Tādējādi tiks sniegts arī nozīmīgs ieguldījums bērnu izglītošanā, kā arī bērnu veselības veicināšanā un stiprināšanā.